Meld u aan of meldt u aan?
Een handig ezelsbruggetje
Laat ik meteen maar het verlossende antwoord geven: “Meld u aan” is juist. Interesse in het hoe en wat? Dat leg ik natuurlijk graag uit.
Gebiedende wijs
“Meld” is in deze zin namelijk gebiedende wijs of imperatief. De gebiedende wijs is altijd de stam van het werkwoord, waar dus geen t aan wordt toegevoegd. De verwarring die ontstaat door de zin “Meld u aan” wordt veroorzaakt door het woordje “u”. Een gebiedende wijs wordt namelijk gebruikt zonder onderwerp, terwijl dit hier wel toegevoegd lijkt te zijn. “U” is in deze zin echter het lijdend voorwerp en niet het onderwerp. Vergelijk het maar eens met de zin “Meld de gebeurtenissen”. Ook dit bestaat uit een gebiedende wijs en een lijdend voorwerp.
Ezelsbruggetje
Mocht je zulke zinconstructies vaker tegenkomen, dan is het natuurlijk handig om een ezelsbruggetje in je achterhoofd te hebben. Een handig ezelsbruggetje is altijd om het werkwoord te vervangen door een werkwoord dat niet op een d eindigt. Zo weet je namelijk of er een t aan moet worden toegevoegd. Kijk maar eens naar de volgende zinnen:
Schrijf u in!
Geef u op!
De werkwoorden in deze zinnen worden gevormd door de stam van het werkwoord, zónder t. Dit kun je dus eenvoudig doortrekken naar gelijksoortige zinnen.
Meldt u zich aan
Laat ik het nog een stapje moeilijker maken. Want zoals je hierboven ziet, is “Meldt u zich aan” wel weer de juiste vorm. In dit geval is het werkwoord namelijk geen gebiedende wijs, waardoor “u” wel het onderwerp is. Ook hiervoor kun je het ezelsbruggetje gebruiken:
Schrijft u zich in!
Geeft u zich op!