7 Tips om thuiswerken leuker én makkelijker te maken

Sinds ruim een jaar leeft een groot deel van werkend Nederland van 9 tot 5 in een thuiskantoor. Of dit nu een echt kantoor is (mét bureau en bureaustoel – wat een luxe) of een keukentafel, salontafel of misschien wel een al dan niet comfortabel bed. Als ZZP’er ben ik gewend om thuis te werken. Maar in deze tijd, waarin de dagen ongemerkt overlopen in avonden en de weekdagen in weekenden, kan thuiswerken ook voor de ervaringsdeskundigen lastig zijn. Enkele tips om thuiswerken leuker, makkelijker én productiever te maken!

 

Tip 1: Plan je dag

Hoewel thuiswerken zorgt voor meer flexibiliteit, betekent dit niet dat het handig is om ’s ochtends achter je computer te kruipen en maar te kijken waar de dag je naartoe leidt. Voordat je het weet duik je in een Youtube rabbit hole waar je de hele dag niet meer uitkomt. Ja, ik spreek uit ervaring. Kies een planning die voor jou werkt. Maak een to do list of deel je dag op in blokken waarin je productief móet zijn. Zelf maak ik gebruik van de Pomodoro techniek: 25 minuten focus gevolgd door 5 minuten pauze.

 

Tip 2: Sla pauzes niet over

Over pauzes gesproken: die horen er ook bij. Het lijkt misschien productief om je boterhammetje even snel op te eten achter je laptop, maar je concentratie lijdt hier behoorlijk onder. Neem voldoende pauzes, ga een stukje wandelen of lees de krant. Alles om je hoofd even op een andere zender te zetten. Hierna kun je weer fris beginnen aan je volgende taak!

 

Tip 3: Een pyjama is om in te slapen

Lekker uitslapen, uit je bed rollen en nog in je pyjama met een kop koffie aan je bureau gaan zitten? Klinkt misschien als een droom, maar uit ervaring weet ik dat dit niet lekker werkt. Wat voor mij wél werkt is om op tijd op te staan, te douchen, echte kleding (lees: geen pyjama) aan te trekken en make-up op te doen. Zo begin ik de dag fris en kan ik veel helderder nadenken. Hét recept voor een thuiswerkdag waar ik echt tevreden over kan zijn!

 

Tip 4: Kies een fijne werkplek

En richt deze in. Dit hoeft niet per se een opgeruimd bureau te zijn. Kies voor een werkplek waar jij je prettig bij voelt. Is dit een rommelige keukentafel? Doen! Werk jij veel liever in een opgeruimd kantoor? Richt een (gedeelte van een) kamer hiervoor in en zorg dat deze netjes blijft. Op het moment dat ik dit typ zit ik in de tuin te werken. Oók erg prettig.

 

Tip 5: Maak afspraken met je huisgenoten

Of dit nu vrienden, je partner of je kinderen zijn. Als je werkt, moeten ze je met rust laten. Plan momenten in om aandacht aan je huisgenoten te besteden als je daar allebei behoefte aan hebt. De rest van de dag is voor jou en je werk.

 

Tip 6: Blijf in contact

In het Oude Normaal zat je iedere dag naast collega’s, sprak je ze tijdens vergaderingen of kwam je ze tegen bij de koffieautomaat. Nu mag dit (voor even) niet zo zijn, maar dit betekent niet dat je niet met ze hoeft te praten. Blijf in contact via WhatsApp, Slack of een ander handig programma. Niet alleen om over werk te praten, maar ook om eens gezellig bij te kletsen. Je zag ze immers iedere dag!

 

Tip 7: Aan iedere werkdag komt een einde

Dus zorg ervoor dat je ook stopt met werken. Ik zei het al, die flexibiliteit is heerlijk, maar je hebt ook nog een privéleven. ’s Avonds werken mag, mits je dat fijn vindt, maar tijd voor jezelf is net zo belangrijk. Zorg ervoor dat je leuke dingen gaat doen met je huisgenoten, een heerlijk boek openslaat of een andere hobby oppakt. Zo ben je er zeker van dat je ook af en toe ergens anders aan denkt dan aan je werk!